Upute za čišćenje i održavanje drvenih podnih obloga

OPĆENITO


Vaš pod od drveta morate obavezno njegovati i održavati na odgovarajući način. Za čišćenje nečistoća kao što je npr. pijesak koristite usisavač koji ima mekanu četku, mekanu metlu ili krpu. Na ulaze postavite kvalitetne otirače, koji sprječavaju unošenje pijeska u prostorije gde se nalazi paket.

Na nožice namještaja naljepite podmetače od filca - tako ćete sprečiti na tanak ogrebotina. Namještaj nemojte pomicati tako da ga vučete po parketu već ga podignite i premjestite. U slučaju da prolijete vodu ili neku drugu tekućinu odmah je obrišite.

Mrlje od kave, crnog vina ili kečapa obrišite odmah da ne bi ostale trajne posljedice. U slučaju da imate teškoće sa odstranjivanjem tvrdokornih mrlja posavjetujte se sa
prodavačem parketa.

Ako su podovi jako prljavi morate ih očistiti ručno uz pomoć krpe. Nemojte koristiti mokre krpe iz kojih kapa voda, može doći do oštećenja parketa (parket može nabubriti).

LAKIRANE POVRŠINE


Lakirane površine nakon montiranja treba očistiti sredstvom za čišćenje lakiranih površina. To sredstvo može biti u obliku koncentrata kojeg treba razrijediti u vodi (pratite upute), ili jednostavno upotrijebite sredstvo za čišćenje koje se nalazi u spreju i ne treba ga razrjeđivati. Podove prethodno treba dobro usisati da bi odstranili krupnije i tvrde
nečistoće. Zatim navlažite meku krpu i čistite u oba smjera. Savjetujemo Vam da parket dodatno zaštitite sredstvom za njegu parketa koje u sebi sadrži i određen postotak laka. Nakon prve impregnacije upotrebljavajte ga i kasnije (1-2 x godišnje), time ćete osvježiti lak i pokriti manje ogrebotine. Po parketu nakon impregnacije nemojte hodati nekoliko sati. Preciznije upute u pogledu upotrebe ovakvih sredstava nalaze se na ambalaži. U slučaju agresivnijih mrlja i nečistoća posavjetujte se sa stručnom osobom o upotrebi različitih sredstava za čišćenje koji su namjenjeni u tu svrhu.

Nikako nemojte upotrebljavati sredstva koja u sebi sadrže vosak. Parket nikako nemojte čistiti vodom.

Kada se na praketu pojave tragovi pohabanosti laka treba ga ponovo brusiti i lakirati. U slučaju kada je lak već potpuno odstranjen s površine problemi s obnovom parketa su veći. Brušenje i lakiranje prepustite stručnoj osobi – parketaru.

ULJENE POVRŠINE


Pri uljenju parketa upotrebljavaju se ulja koja ističu prirodan izgled drveta i povećavaju otpornost na habanje, prljavštinu i vlagu. Odmah nakon zavrešnog polaganja parket očistite sredstvom za čišćenje uljenih parketa (za natur uljene je natur sredstvo, za bijelo uljene bijelo sredstvo za čišćenje). Time ćete površinu zaštititi od prljavštine i pod će dobiti dodatnu zaštitu. Da bi postigli pravi uspjeh pratite upute proizvođača koja su navedena na ambalaži. Pod treba prvo počistiti, odnosno usisati. Zatim sredstvo razrijedeite s vodom (pratite upute). Mekom krpom, namočenom u otopinu, nanesite sredstvo na pod. Iz krpe voda ne smije kapati. U slučaju većih površina upotrjebite dvije
kante. U jednoj kanti napravite otopinu sredstva za čišćenje, u drugu kantu nalijte čistu vodu u kojoj ćete ispirati krpu. Krpu uvijek prvo isperite u vodi i zatim je namočite u sredstvo za čišćenje. Nakon nanošenja sredstvo ne treba dodatno brisati krpom koja je isprana u vodi jer se tako skida naneseni zaštitni sloj. Pustite nekoliko minuta da parket dobro upije i zatim ga obrišite suhom krpom u smjeru drvenih vlakana. Podove treba i kasnije redovno održavati sredstvima za čišćenje uljenih površina. Na početku bi postupak trebalo ponavljati jednom tjedno, odnosno po potrebi, ovisi koliko je pod opterećen, ali nikako manje od jednom mjesečno.

Nakon svakog čišćenja sa sredstvom za čišćenje uljenih površina Vaš pod će biti otporniji na nečistoće i čvršći. Nakon uobičajenog »vlažnog« čišćenja dublje mrlje možete odstraniti uz pomoć nekoliko kapljica koncentrata sredstva za čišćenje. Koncentrat nanesemo direktno na mrlju i pustimo da djeluje oko 5 min. nakon čega pod očistimo uobičajenom otopinom za čišćenje (voda+sredstvo za čišćenje). Povremeno uljene površine treba osvježiti uljem za održavanje uljenih parketa.

Površine gdje je sloj ulja odstranjen habanjem, nakon tretmana ovim uljem, opet dobivaju lijep izgled. Ovisno od toga da li se radi o bijelo ili natur uljenim površinama upotrebljavajte odgovarajuće ulje (natur ili bijelo ulje). Prije nego što nanesete ulje pod morate dobro očistiti. Da bi odstranili ostatake sredstva za čišćenje, očistite pod intenzivnim sredstvom za čišćenje. Nakon toga možete početi sa uljenjem. Parket morate uljiti prije nego što se potpuno pohaba, jer ga u tom slučaju nećete moći obnoviti potpuno.

Pri uljenju tempertura prostorije mora biti od 16 °C do 20 °C. Ulje nanesite na pod i ravnomjerno ga rasporedite uz pomoć mašine za poliranje koji ima odgovarajući filc ili ručno pamučnom krpom. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta. U slučaju da površina nije dobro natopljena ponovite postupak. Višak ulja s poda odstranite uz pomoć krpe. Da bi
ulje nanijeli u pravoj količini koristite raspršivač ulja.

Nakon sat vremena pod ispolirajte ručno ili mašinom za poliranje (150 okretaja u minuti) sa bjelim ili crvenim filcom. Kutove i ostale teško dostupne dijelove ispolirajte ručno. Pod morate polirati toliko dugo dok se pod ne osuši. Posljednje poliranje mora biti u smjeru drvenih vlakana.

UPOZORENJE: opasnost samozapaljivosti. Krpe koje su namočene uljem obavezno isprati vodom odmah nakon uljenja i osušiti ih na otvorenom prostoru.

Nakon uljenja pod se mora sušiti barem 24 sata i za to vrijeme nemojte gaziti po njemu. Ulje se kristalizira približno tjedan dana te za to vrijeme budite pažljivi pri pomicanju namještaja.

Ako želite da još dodatno zaštitite parket od nečistoća nakon 7 dana površinu očistite sredstvom za čišćenje.

Ne upotrebljavajte krpe koje sadrže mikro vlakna, jer u suprotnom Vaši podovi mogu postati grubi i neotporniji na nečistoće. Upotrebljavajte krpe koje su od prirodnih vlakana, kao što su npr. pamuk i vuna.

  Čišćenje
usisivačem
Sredstvo za
čišćenje i
voda
Intenzivno
sredstvo
za čišćenje
i ulje za
održavanje
Reparaturno
ulje
dnevno      
na 14 dana/1 mjesec      
periodično      
u slučaju oštećenja