Upute za postavljanje i održavanje vanjskih podnih obloga

SKLADIŠTE:

  • Zaštitite materijala od neposrednog vremenskog i sunčevog utjecaja
  • 1-2 tjedna su potrebna za aklimatizaciju drveta

UGRADNJA:

  • razmak za elemente 100 mm širine je 3-4 mm
  • razmak za daske 150 mm širine je 5-6 mm
  • omogučiti ventilaciju ispod obloge
  • razmak podkonstrukcije je 400-500 mm
  • koristite nehđajuće (INOX) čelične vijke
  • prethodno bušenje rupa za vijke

ODRŽAVANJE:

  • zaštitita čela
  • premažite sve 4 strane elemenata uljem (prikladnim za vanjske prostore)

Za detaljnije informacije:Skladištenje prije ugradnje:

Da bi postigli najbolje rezultate, prije ugradnje podne oblogu zaštitite od direktnog sunčevog uticaja te drugih vremenskih utjecaja (kiša, snjeg,…). Vanjsku podnu oblogu morate čuvati pokrivenu i zaštićenu (nepromočiva folija).

Prije ugradnje, oblogu prilagodite klimatskim uvjetima okoline (aklimatizacija), iako je prirodno (16-20%) ili umjetno (12-16%) osušena. Postupak aklimatizacije mora trajati bar 7 do 14 dana, da se vlaga u drvetu i vlaga zraka uravnoteže.

Materijal postavite na grede, odn. podignite ga od poda da ne upija vodu iz podloge.


Postavljanje vanjskih obloga:

Razmak: Prije nego što počnete sa polaganjem podne obloge, odredite razmak između pojedinačnih elemenata. Savetujemo Vam da ostavite razmak cca od 3-6 mm. Na veličinu razmaka utiču geografski i klimatski uvijeti,vlažnost i širina elemenata. Daske, koje imaju nisku vlažnost imaju veći razmak i obrnuto. Daske, široke 100 mm se skupljaju/šire 3-4 mm, dok za 150 mm važi 5-6 mm. Zato preporučamo da je razmak za 100 mm daske 3-4 mm in 5-6 mm za daske široke 150mm. Da bi se postigao ljepši izgled predlažemo manji razmak, ako je to moguće. Pri određivanju veličine razmaka posavetujete se sa lokalnim izvođačem ugradnje.

Podkonstrukcija: Pri ugradnji pazite na pravilno kretanje zraka ispod podne obloge, to se postiže uz pomoć podkonstrukcije. Savjetujemo Vam da podnu oblogu dignete bar 40 mm od podloge koja ima uređen odvod i bar 100 mm od podloge koja to nema. Podkonstrukcija mora biti položena tako da zrak nesmetano kruži. U slučaju da je podkonstrukcija u dodiru s vodom, podna obloga treba da je na večoj visini i zaštićena uljem. Kod takvih primjera preporučamo i upotrebu parne brane, koja će sprečiti direktno upijanje vode (apsorpciju) iz poda. Razmak podkonstrukcije treba da je od 400-500 mm i ovisi od debljine daski.

Metode pričvršćivanja podne obloge je Vaš izbor. Možete birati između pričvršćivanja vijcima ili „nevidljivog“ pričvršćivanja metalnim spojnicama. Pri neposrednom uvrtanju savetujemo Vam da prethodno probušite daske i koristite nehrđajuće (INOX) vijke. Obični vijsci korodiraju i može doći do promene boje. Vijke i prethodno uvrtanje obavezno koristite na prvoj i zadnjoj dasci u nizu. Na svakom mestu pričvršćivanja upotrebljavajte po 2 vijka.

O detaljima i tehnikama pričvršćivanja, posavjetujte se s proizvođačem.

Za sprečavanje pucanja čeone strane elementa, te djelove obavezno premažite uljem ili voskom. Premazivanje obavite u tjekom montiranja ili neposredno nakon obavljenog posla.

Mere sigurnosti: Prašina drveta može sadržavati alergene koji uzrokuju alergijske reakcije. Pri obradi drveta savjetujemo Vam da upotrebljavate zaštitne maske i naočale.

Održavanje drvenih podnih obloga

Drvo iz kojeg je napravljena podna obloga za vanjske prostore, dovoljno je otporno na biološku razgradnju (trulež, insekti drveta) i zato nije obavezno da ga dodatno zaštitimo. Drvo će, u tom slučaju, dobiti lijepu srebrnastu patinu. Pored toga, ipak Vam savetujemo da koristite premaze. Ako želite da imate srebrnastu patinu na drvetu, koristite premaze bez UV zaštite. U slučaju da želite da zadržite prirodnu boju drveta, koristite premaze koji sadrže i UV zaštitu. Nastanak sive patine možemo spriječiti korišćenjem premaza koji sadrže pigmente. U svakom slučaju pazite da ne zaboravite da zaštitite čela elementa.

Elementi, koji nisu premazane uljem, češće površinski pucaju i krive se. Savjetujemo Vam da potpuno zaštitite daske na sve 4 strane površine. Obavezno zaštititite i stranice koje su nakon ugradnje ispod i ne vide se i time ćete spriječiti upijanje vode i krivljenje elemenata. Zaštitu je potrebno nanijeti na površinu prije izlaganja vremenskim uticajima.

Prije montaže nanesite 2 nanosa, kasnije drvenu podnu oblogu obnavljamo po potrebi, ovisno kakav izgled želimo da postignemo.

Izjava o ograničenoj odgovornosti

Drvo je prirodan materijal. Pod uticajem okoline može doći do promene težine, boje, dimenzije i oblika. Širenje i skupljanje elemenata je uobičajena posljedica utjecaja promjene temperature i vlažnosti okoline. U kišnom periodu se daske šire, u toplom i sunčanom se skupljaju. Kiša, sunce i promjene temperature utiču na promjenu boje drveta (od tamne nijanse do srebrnaste patine), manje površinske pukotine, pojavu plijesni na površini i pojavu plavičaste boje.Te promene su posljedica prirodnih pojava i prirode drveta i ne predstavljaju predmet reklamacije.

Pri izboru podne obloge od drveta za vanjsku upotrebu morate voditi računa o svim faktorima, kako bi izabrali pod koji će najviše odgovarati Vašoj okolini.

Ovaj dokument je pomoć pri planiranju i izvođenju Vašeg projekta: Vanjska drvena podna obloga.